Tuesday, 11 March 2014

KENAPA YA?


Assalammualaikum dan selamat petang semuanya..tq kepada korang yang sudi membaca di blog ni..juga kepada semua2 yang sudi bagi komen.tq sangat2!Ni hah..hari ni karya kita IASU bab 2 baru je di letakkan di web n FB P2U..tengah tengok2 di FB diaorang tadi, terjumpa benda alah ni..

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash3/t5/s48x48/41573_112123988953_9049_q.jpg
Penulisan2u telah berkongsi pautan.

Top of Form
Suka · Komen · Kongsi
·         Noemi Elyne, Shanty R Atte, Septiwulandarie Arie dan 101 yang lain suka ini
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-frc1/t5/s32x32/369400_100006533680955_2086478345_q.jpg
Shy Lin knape la tjuk2 cerpen/n0vel skarg xmemartabatkn bhs melayu? klo tringin sgt nk buat tajuk bhs inggeris, tulis je la dlm bhs inggeris
Bottom of Form



Komen yang dibagi oleh SHY LIN di bawah tajuk IASu bab 2..itu pandangan dia..memang tak salah..kenapa tak memartabatkan bahasa Melayu?Kalau teringin sangat nak buat tajuk BI, tulis je dalam BI..Perghh!!!Dasyat tu..Pedih n laser gile!!Kan, kan?

Macam ni la..setiap orang ada cara dan cara pemikiran masing2. Kalau yang dah ada pengalaman(bukan nak cakap saya ada pengalaman banyak), umum mengetahui tajuk tu memainkan peranan juga dalam menarik minat orang untuk membaca. Zaman sekarang, rasanya tak macam dulu lagi yang hanya nak menggunakan perkataan "Cinta" "sayang" "rindu" dan perkataan2 yang sewaktu dengannya. Penulis kena fikir lain dari yang lain. lain dari yang kebiasaan(bukan nak cakap saya dah pikir lain dari yang lain but I try). Daripada nak merosakkan bahasa itu sendiri, saya lebih suka kekalkan bahasa Inggeris yang asal. Cth: Konklusi bermakna kesimpulan kan, kan?Asalnya: Conclusion.

So, unt cerita saya ni, dah memang saya wat si heroin suka tertidur n dapat gelaran Sleeping Ugly(which is vice versa Sleeping Beauty)..Kalau nak terjemahkan dari perkataan tu, boleh memang boleh tapi saya tak suka;-) And beside, this is my story. siapa2 yang tak suka, boleh buat cerita sendiri ye, huhu..n letaklah tajuk apa yang nak diletakkan pun. And 1 more thing, saya rasa ramai je penulis2 yang gabungkan perkataan BM dan juga BI, n still, bagi saya tak rosakkan bahasa pun. Lagi satu, pelik juga, dalam banyak2 karya yang terpapar kat situ, kat cite saya je yang si SHY LIN ni nak komen. ada je tajuk2 yang 100% menggunakan BI, tak kena pula. agaknya, dia ni minat dengan cite saya kut, huhuhuiii..perasan kan?Haha..K la..saya malas nak pikir sangat bab2 ni tapi bila orang bagi teguran, saya kena terima kan, kan?Rasanya dah bagi penjelasan(which I'm not owe to anybody) kenapa saya nak letak tajuk yang macam tu. Dan, rasanya selama cite tu disiarkan kat blog ni, tak ada sesiapa pun yang persoalkan@ tak suka dengan tajuk tu. Ke ada?Ada ke yang tak suka?Let me know k..but as I used to say before, apa2 pun yang penting bagi seseorang penulis, at the end adalah pendapat PUBLISHER..kalau sejuta orang suka sekalipun tapi Pubslisher tak suka, alamatnya berkuburlah kat situ je;-) Hehe..unless penulis tu memang tak ada niat nak terbitkan hasil kerja dia. And 1 more thing, kalau asyik nak cari salah, memang tak kan pernah habis. Cth: kalau saya nak cari salah budak SHY LIN ni, "ohh..nak martabatkan BM?Awak sendiri pun tak buat macam tu. Buktinya?Tu..yang taip'klo' tu..apa maksud tu?Dalam BM, tak ada kan, kan?;-)" kalau nak cari salah la..but I'm not like this..apa yang saya nampak? "Wah..femes lagi la IASU ni lepas ni(dalam hati, ya la tu, perasan!) maunya tak, dalam banyak2 tajuk lain, cite aku juga yang kena?" Huhu..take care everyone n Luv u all, tata!!!

6 comments:

  1. setuju...sebab tu kan penulis?
    dia minat karya akak sebenarnya tu

    ReplyDelete
  2. Sebab tu kan penulis?Tak paham apa yang ME cuba sampaikan..btw, tq sudi komen, hehe..

    ReplyDelete
  3. Sabar jangan marah...teruskan berkarya.

    ReplyDelete
  4. Setiap orang ada hater's. Biarkan mereka. Taip je apa yang kita rasa. Sebab kita yang menulis, bukan mereka. Kalau mereka rasa lagi bagus, suruh diorang buat karya mereka sendiri. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  5. jgn hirau komen negatif tu, kak.. buang yang keruh, ambil yg jernih.. cewah.. congrats, btw.. dah publish kat P2u. ^^ chayok!

    ReplyDelete

EH, EH..ADA ORANG NAK BAGI KITA KOMEN?YEAYYY!!!